Newsticker

  • Dec 22, 2009: SPA-WELLNESS portal proglašen za VIDI TOP 10 za 2009. godinu !!!

Home Banners Top

Valentinovo - dan zaljubljenih

Valentinovo - dan zaljubljenih

Iako korijene vuče iz vremena starih Rimljana, blagdan Svetog Valentina, popularno nazvan Dan ljubavi, doživio je veliku komercijalizaciju u protekla dva desetljeća, te ga sada osim u katoličkim zemljama, slave zaljubljeni diljem svijeta.

Za ovaj blagdan vezane su različite legende.


O nastanku

Postoje dvije teorije o nastanku Valentinova.

Prva se vezuje za festival Luperkalija, koji su prakticirali stari Rimljani, a koji je slavljen 15. veljače. Muškarci bi se tada skinuli goli i ritualno "pljeskali" svoje mlade supruge kako bi potaknuli njihovu plodnost.

Druga teorije vezana je uz ime svećenika Valentina, koji je pogubljen nakon što se oglušio o naredbu cara Klaudija II, kojom se mladim vojnicima zabranjivao brak. Valentin je unatoč zabrani vjenčao jedan zaljubljeni par, a posthumno je proglašen za sveca i zaštitnika ljubavnih parova.

 

 


Cvijeće

Za Dan zaljubljenijh 73 posto muškaraca poklonit će svojim partnericama buket crvenih ruža, koje simboliziraju ljubav i strast.
Ono što muškarci ne znaju je da više od 50 posto žena smatra da su ruže kliše, te da bi više voljele da na poklon dobiju neko drugo cvijeće.


Čokolada

Čokoladne bombonjere također su jedan od simbola Dana zaljubljenih, a najviše novca za razne čokoladne delicije za ovaj praznik potroše Amerikanci, u prosjeku 102 dolara.
Oni su također i najveći konzumenti čokolade, jer za vrijeme slavlja Dana ljubavi pojedu čak 8 milijardi čoko bombonjerica u obliku srca.
Inače, prva čokoladna bombonjera napravljena posebno za Valentinovo, stara je nešto više od 140 godina. Na tržište ju je izbacio vlasnik tvornice čokoladnih proizvoda "Cadbury", Richard Cadbury, davne 1868.

 

 


Prvi Dan zaljubljenih

1537. godine engleski kralj Henrik VII i službeno je proglasio 14. veljače praznikom Svetog Valentina.
Najstarija čestitka za Valentinovo poslana je nešto ranije 1415. godine kada je francuski vojvoda od Orleansa, koji je bio zarobljen u Londonskom tornju, svojoj supruzi u domovini na ovaj način izrazio ljubav.


Vjerovanje

Još od srednjovjekovnih vremena vrijede razna vjerovanja i praznovjerje povezani s Danom zaljubljenih.

Tako na primjer ako djevojci iznad glave proleti crvendać znači da će se udati za borca za pravdu, ako to pak bude kanarinac, djevojka će se udati za bogataša.
Najmanje sreće imale su one djevojke kojima bi tog dana vjeverica slučajno prepriječila put, jer je to značilo da će se udati za škrticu.
Ukoliko bi im se tog dana ukazalo jato golubova na nebu, to je bio znak da će njih brak biti miran i skladan.

Posebno je zanimljivo vjerovanje, da ako netko nađe izgubljenu rukavicu na Valentinovo, druga rukavica će se nalaziti kod njihovog idealnog partnera.


Poklon

Najljepši poklon u ime ljubavi je Taj Mahal u Indiji.
Veliki vladar Shah Jahan je izgradio ovu velebnu građevinu u spomen na svoju suprugu Mumtaz Mahal koju je beskrajno volio.


Julija

Najromantičniji književni par Romeo i Julija često se povezuju s Danom zaljubljenih, a svake godine 1.000 pisama stiže adresirano na Julijinu kuću u Veroni u Italiji, u koju je slavni Shakespeare smjestio svoje izmišljene junake.


O autoru

P.T.K.: Stručna za teme ljepote, wellness-a i kvalitetnog života


Komentari


Only logged in users are allowed to comment. register/log in

 

Ukoliko niste prijavljeni ili registrirani, prijavite ili registrirajte se kako bi mogli komentirati članke na portalu.

Vjencanje-ponuda

EN-SPA konferencija

Dvostruka duga

Wellness Akademija


Wellness & Spa