Newsticker

  • Dec 22, 2009: SPA-WELLNESS portal proglašen za VIDI TOP 10 za 2009. godinu !!!

Home Banners Top

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C ili L-askorbinska kiselina je vjerojatno najpoznatija esencijalna hranjiva tvar u skupini poznatoj pod nazivom vitamini. Obično se povezuje sa zaštitom i liječenjem uobičajenih simptoma prehlade i gripe, no vitamin C doprinosi jačanju imunološkog sustava u borbi protiv bakterija i virusa.

 

Funkcija vitamina C

Vitamin C je vrijedan antioksidant koji pomaže u suzbijanju štetnog djelovanja slobodnih radikala, ali je i iznimno važan multifunkcionalni vitamin.

Antioksidativna svojstva vitamina C pomažu pri eliminaciji slobodnih radikala. On doprinosi također i zdravlju kože, ali i vezivnog tkiva u koži, mišićima i organima, a čini i dio enzima te podupire kapacitet vezivanja crvenih krvnih stanica.

Vitamin C podupire i funkciju adrenalina koji je važan jer pomaže organizmu pri ophođenju s raznim stresovima.

Ljudi su samo jedna od tri vrste sisavaca koji ne mogu proizvoditi vlastite zalihe vitamina C.

Vitamin C je primarni antioksidant topiv u vodi. Apsorbira ga aktivni transportni sustav u crijevima, a izlučuje se kroz bubrege.

Vitamin C pomaže i pri zaštiti određenih vitamina topivih u masti od oksidacije, uključujući vitamin A, E i neke od vitamina B.

 

Kolagen

Kolagen je najprisutnija tvar u tijelu jer predstavlja najzastupljenije vlakno u vezivnom tkivu. Vitamin C ima vrlo važnu funkciju u stvaranju kolagena. Bez vitamina C stvaranje kolagena se prekida i nastaju različiti problemi u čitavom tijelu.

Kolagen je vezivo kojim se povezuje cijelo tijelo. To je tkivo koje veže mišiće na kostur, kožu na mišiće i općenito povezuje cijelo tijelo. Kolagen ima veliku vezivnu snagu. Riječ je o krutom, vlaknastom proteinu koji je temeljni sastojak vezivnog tkiva, uključujući kosti, zube, hrskavicu, tetive, ligamente, kožu i krvne žile.

Sama struktura tijela ovisi o kolagenu, a integritet kolagena pak (uz druge čimbenike) ovisi o vitaminu C.

 

Imunološki sustav i druge funkcije

Vitamin C pomaže imunološkom sustavu pri obavljanju njegovih dviju primarnih funkcija: stimuliranjem proizvodnje bijelih krvnih stanica koje napadaju strana tijela te stimuliranjem proizvodnje antitijela u tijelu (antitijela – proteini u tijelu koji se proizvode u stanicama kao reakcija na infekciju).

Vitamin C ujedno može smanjiti proizvodnju histamina, proteina koji se povezuje s alergijama.

Vitamin C također pomaže u apsorpciji željeza, posebice onog biljnog porijekla u «ne-hem» obliku (žitarice, osušene grahorice, leća, povrće, voće, orašasto voće i neke sjemenke).

 

Dnevne potrebe

Trenutačna preporučena dnevna doza (EU RDA) vitamina C je 60 mg. Ovisno o specifičnim uvjetima, ubrzanom stilu života ili kakvoj infekciji, često se preporuča povećani unos vitamina C kako bi se dala podrška imunološkom sustavu.

 

Izvori vitamina C

Samo voće i povrće sadrže vitamin C u znatnijim količinama, iako se on upotrebljava za obogaćivanje hrane. Vitamin C se gubi iz namirnica već tijekom pripreme, kuhanja ili čuvanja hrane. Treba ga skladištiti kratko vrijeme i izbjegavati namakanje ili čuvanje u vodi.

Dobar prirodan izvor vitamina C su kivi, agrumi, antilska trešnja acerola, paprika i šipak.


O autoru

D.K.: U wellness industriji prisutan 10-ak godina kao poduzetnik.


Komentari


Only logged in users are allowed to comment. register/log in

 

Ukoliko niste prijavljeni ili registrirani, prijavite ili registrirajte se kako bi mogli komentirati članke na portalu.

Vjencanje-ponuda

EN-SPA konferencija

Dvostruka duga

Wellness Akademija


Wellness & Spa