Osmisliti nove radne stolice

Jedan prijatelj kojeg poznajem već duže vrijeme i koji mi se i sviđao u mlađim danima ispričao mi je na piću kako je dobio vrlo važan i uzbudljiv zadatak na poslu, a to je osmišljavanje nove radne stoliceBaš neobično kažem mu ja i to je tebi uzbudljivo zapitala sam ga onako nehajno. Pa da tvrdi on meni. Znaš da sam ja dizajner i moje poduzeće se bavi proizvodnjom uredskog namještaja. Ja to znam, no nisam znala da je to neki kreativan posao istini za volju.


On mi je tada ispričao cijeli proces koji jedan predmet kao radne stolice mora proći da bi se uspio odobriti i pustiti u proizvodnju. Zaista sam se začudila da su radne stolice tako kompleksan proizvod koji prolazio sve te faze da bi bio odobren za plan proizvodnje. Primjerice, zaista nisam znala da se svaki dio radne stolice tako pomno promišlja.

Uzmimo za primjer rukohvate. Nikad nisam razmišljala o rukohvatima kažem mu ja, no on mi je ovako rekao – zamisli da sjediš osam sati na stolici koja uopće nema rukohvate. Pa i nisam nešto posebno obraćala pažnju na to , ali istina je da na radnom mjestu paše držati ruke u pravilnom položaju i odmoriti ih pod pravim kutom na udobnom naslonu za ruke.

Rekao mi je da je itekako važno od kojeg su materijala napravljeni rukohvati i da osim od plastike mogu biti drveni što je svima ugodnije ili od tekstila.

Mogu biti tvrdi ili mekani, onako napunjeni spužvom. Zatim mije objasnio da rukohvati mogu biti duži ili kraći i načinjeni od kože ili eko kože. I tu je opet pitanje udobnosti. No  moj prijatelj smatra da je izuzetno važno za radne stolice da imaju udobno sjedište od dobrog i kvalitetnog materijala. Ja sam se s njime složila. A zamisli tek boje ili uzorke koji mogu biti nacrtani na tom tekstilu. Stvarno, ja bih voljela da su primjerice nacrtane pruge.