Newsticker

  • Dec 22, 2009: SPA-WELLNESS portal proglašen za VIDI TOP 10 za 2009. godinu !!!

Home Banners Top

Kako je nastao i kako se priprema sladoled?

Kako je nastao i kako se priprema sladoled?

Većina vlasnika ugostiteljskih objekata barem tijekom ljeta  u svoju ponudu uvrsti nekoliko vrsta sladoleda, a neki od vas bi možda i sami željeli naučiti pripremiti sladoled. U našu priču o sladoledu krenuli smo od samog početka. Od toga gdje je i kada nastao, pa do toga kako ga pripremiti.

Pripremila: Kristina Tubić 

Kada razmišljamo o sladoledu, prihvaćamo ga kao nešto normalno u svakodnevnom životu i nešto što samo po sebi potječe iz našeg vremena. Ipak, priča o sladoledu  znatno je drugačija i seže puno dublje u povijest nego što bi se u prvi mah dalo naslutiti.

 

MALO POVIJESNIH PODATAKA O SLADOLEDU...


Stari zapisi tako navode kako sladoled originalno potječe iz Kine gdje se miješao led s mlijekom i dobivala se prva mješavina za koju možemo reći da je preteča današnjeg sladoleda. I stari su Rimljani otkrili draži ove slastice, pa je tako rimski car Neron miješao snijeg i led donesen s planina s voćnim sokovima i usitnjenim voćem i dobivao vodeni pripravak sličan sladoledu.
Prvi pravi sladoled u Europu donijeli su Arapi, koji su za vrijeme svoje vladavine na Siciliji upoznali Talijane s vještinom zamrzavanja sladoledne kreme. Kako su Talijani i danas jedni od najboljih proizvođača sladoleda, možda korijeni njihova uspješnog bavljenja sladoledima leže baš u ovoj činjenici.
U Engleskoj je sladoled postao poznat na bogatom banketu kralja Charlesa II. u 17. stoljeću kada ga je pripremio i poslužio kraljev francuski kuhar. Bio je pjenast i sladak i svi su uzvanici navodno bili oduševljeni njime. Priča kaže da je Charles II. bio opsjednut uspjehom hladnog deserta te je platio pozamašnu svotu kuharu da zadrži recept u tajnosti. Kada je kralj svrgnut, recept prestaje biti tajni i počinje se posluživati na europskim kraljevskim stolovima, a uskoro i među pukom.
Industrijsku proizvodnju sladoleda potaknuli su, naravno, Amerikanci. Prvi stroj za pravljenje sladoleda izumila je Nancy Johnson 1846. godine. Bio je vrlo jednostavan, a slični se strojevi još i danas mogu naći u ponekim slastičarnicama.
Masovnu proizvodnju počinje 1851. godine u Baltimoreu Jacob Fussel kojeg su zvali kraljem američkog sladoleda. Kako razvoj proizvodnje, prodaje ali, na naše zadovoljstvo, i potrošnje sladoleda, ne bi stao samo na tome, izmišljeni su i razni oblici i načini na koje se sladoled prodavao. Tako je prvu jestivu čašicu za sladoled, današnji kornet, izmislio Italo Marchiony,  a promovirao ga je na Svjetskom sajmu u St. Louisu 1924. godine. Dvije godine kasnije, 1926. usavršen je zamrzivač za sladoled koji je označio veliku prekretnicu u proizvodnji i potrošnji sladoleda. Prvi sladoled na štapiću osmislio je vlasnik slastičarnice u Iowi Chris Nelson i nazvao ga Eskimo Bar, a prvi sladoled na štapiću prekriven čokoladom pojavio se 1934. godine.
Od tada do danas izmišljen je niz novih okusa sladoleda i niz novih načina kako tu slasticu učiniti što boljom. Banana splitovi, bombe od sladoleda, kolači sa sladoledom svoje mjesto nalaze u ugostiteljskim objektima diljem svijeta, gotovo da i nema kutka gdje se ne može pojesti barem neka vrsta ove svima omiljene osvježavajuće slastice.

KAKO NAPRAVITI SLADOLED


Našu priču o sladoledu i o tome kako se on pripravlja nastavili smo tako što smo potražili dobar sladoled iz samostalne proizvodnje. Našli smo ga u opatijskom caffe-baru Tic-tac. O tome tko je zaslužan za njihov dobar sladoled, upitali smo voditeljicu caffe-bara Katarinu Žiganto.
- Mi smo u početku prodavali gotov sladoled, ali smo ubrzo uvidjeli da ponudu treba poboljšati te smo odlučili da ga pokušamo raditi sami. Otišla sam u Italiju i tamo sam se jedno ljeto školovala u njihovoj slastičarnici. Danas je to mnogo jednostavnije, jer dobavljači baza za pravljenje sladoleda, takozvanih pasta, imaju svoje edukatore, koji će vas poučiti kako se pravi sladoled.
Kada sam započela sama raditi sladoled, mnogo sam eksperimentirala kako bi postao još bolji. I danas radim sladoled prema talijanskoj tehnologiji, a sve paste i sirovine za sladoled kojima se koristim uvozne su i nabavljam ih kod zastupnika u Rijeci i Rupi. 
Postoje dva načina, tj. dvije vrste u proizvodnji sladoleda, jednima je baza mliječna i rade se s mlijekom, a drugima je baza voćna i rade se s vodom. Bazama se dodaju šećer, stabilizator i arome, a za bolji ukus ja katkad dodajem i vrhnje. U voćne sladolede stavljam koncentrat voća koji nema dodatne umjetne boje, a može se dodati i pravo voće.

Prvi dio procesa je miješanje smjese i pasterizacija, a drugi dio zamrzavanje, nakon čega sladoledna smjesa postaje sladoled. Sve što je od aparata potrebno za izradu sladoleda jesu vaga jer omjeri moraju biti vrlo precizni, pasterizator te stroj za sladoled. Ti su strojevi prilično skupi, ali na kraju se isplate jer sladoled koji radite sami nikako se ne može usporediti s gotovim sladoledima. Ako prodajete sladoled, najbolje je da ga pripremate sami.


Na naše pitanja koje okuse gosti najčešće traže, Katarina je navela:
- Najprodavaniji okusi su vanilija i čokolada, slijede lješnjak i nutela te jagoda i limun. Mi nudimo i sladoled od soje, i to s okusima čokolade i lješnjaka, a taj je sladoled dobar za alergičare jer se miješa s vodom i dijabetičare jer ne sadrži šećer.
Na kraju nam je naša sugovornica odala kako nije teško napraviti dobar sladoled, ali što je sladoled bogatiji, a time i ukusniji, to je i skuplji, zaključuje na kraju Katarina.


Izvor: Turizam info – časopis za turizam & ugostiteljsvo

www.turizaminfo.hr


O autoru

D.K.: U wellness industriji prisutan 10-ak godina kao poduzetnik.


Komentari


Only logged in users are allowed to comment. register/log in

 

Ukoliko niste prijavljeni ili registrirani, prijavite ili registrirajte se kako bi mogli komentirati članke na portalu.

Vjencanje-ponuda

EN-SPA konferencija

Dvostruka duga

Wellness Akademija


Wellness & Spa